Kulturkarnevalen - nuorisotapahtuma

Kulturkarnevalen on festivaali 13-19-vuotiaille nuorille. Kulturkarnevalen haluaa luoda kulttuurikokemuksia nuorille ruotsin kielellä ja tarjota osallistujille mahdollisuuden kokeilla erilaisia ​​taiteen muotoja. Tapahtuma järjestetään vuosittain marraskuussa, vuodesta 2003 alkaen eri paikoissa Suomen ruotsinkielisillä alueilla.

Tätä tapahtumaa et halua missata! Karnevaali on täynnä ohjelmaa, hauskoja LABB työpajoja, hyvää tunnelmaa ja mukavia tyyppejä koko Suomen ruotsinkielisiltä alueilta. Katso TÄSTÄ tunnelmia vuoden 2022 Kulturkarnevalenista Porvoossa ja Kulturkarnevalen ON TOUR Oulussa TÄÄLTÄ!

MITÄ TAPAHTUU?

Neljän päivän ajan marraskuussa tarjoamme erilaisia LABB työpajoja eri taiteen muodoissa, aktiviteetteja, konsertteja ja rentoa karnevaali-ilmapiiriä muiden nuorten kanssa!

MIKÄ LABB?

Ilmoittaudut etukäteen LABB työpajaan. Työpajoja on tarjolla esittävistä taiteista, musiikista, tanssista & liikunnasta, multimediasta, kuvataiteista ja ruuanlaitosta. Kaikki työpajat ovat ruotsinkielisiä.

Jos haluamasi työpaja on jo täynnä kun ilmoittaudut, ota yhteyttä meihin sähköpostitse kontakt(at)kulturkarnevalen.fi niin laitamme sinut jonotuslistalle.

ILTAKTIVITEETIT & DROP IN

Tarjoamme iltaisin erilaisia drop in -aktiviteetteja, joihin voit osallistua ilman erillistä ilmoittautumista, yhteistyössä yhteistyökumppaniemme kanssa. Iltaohjelma julkaistaan, kun karnevaali lähestyy.

MAJOITUS

Osallistujat yöpyvät luokkahuoneissa. Tapahtumassa on erilliset huoneet tytöille, pojille sekä unisex huoneita. Ota mukaan makuualusta tai ilmapatja sekä peitto tai makuupussi ja tyyny yöpymistä varten.

KULJETUKSET

Ilmoittautumisen yhteydessä voit ilmoittaa, tarvitsetko kuljetuksen tapahtumaan ja mistä matkustat. Karnevaaliin järjestetään bussikuljetuksia eri paikkakunnilta. Bussien aikataulu liitetään infokirjeeseen joka lähetetään karnevaalin lähestyessä. Lisää tietoa kuljetuksista voi tiedustella sähköpostitse adriana(at)kulturkarnevalen.fi

ILMOITTAUTUMINEN & MAKSUT

Ilmoittautuminen Kulturkarnevaleniin alkaa 21.9 klo 12:00 Eventbrite lippujärjestelmässä. Lipun voit maksaa luotto- tai pankkikortilla tai valitsemalla laskun, jonka lähetämme sinulle infokirjeen liitteenä. Jos valitset maksutavaksi kortin, pidä se valmiina ilmoittautumisen yhteydessä.

Lipun hinta on 60 € + Eventbriten palvelumaksu 5,32 €.

Suomen ruotsinkielinen opiskelijajärjestö FSS lähettää 10 €:n alennuskoodin kaikille jäsenilleen ennen ilmoittautumista, voit liittyä FSS:ään osoitteessa skolungdom.fi. 

Osallistumismaksu sisältää KAIKEN, eli matkat, ohjelman, majoituksen koulussa ja ruoan karnevaalin aikana.

VIIHTYVYYS JA TURVALLISUUS

Kulturkarnevalen on huumausaineeton tapahtuma. Kaikki Kulturkarnevalenin aktiviteetit ovat täysin alkoholi- ja huumausaineettomia. Emme salli alkoholin juontia tai huumausaineiden käyttöä Kulturkarnevalenin aikana tai matkalla karnevaaliin ja sieltä pois. Jos huomaamme, että joku osallistuja on rikkonut sääntöjä, otamme yhteyttä omaisiin ja lähetämme osallistujan kotiin mahdollisimman pian osallistujan omalla kustannuksella. Tapahtumaalue on savuton.

Kulttuurikarnevalenin aikana turvallisuusyhtiö Sokol Security vastaa ensisijaisesti karnevaalialueen turvallisuudesta. Olemme tehneet yhteistyötä Sokolin kanssa monien vuoden aikana ja olemme iloisia että meillä on tiimissä aina luotettavia ja mukavia vartijoita! Sokol Security vastaa myös ensiavusta karnevaalin aikana.

Karnevaalissa on myös vapaaehtoisia, "staffisar", jotka ovat mukana auttamassa ja opastamassa osallistujia. Henkilökunnan joukosta löydät myös luottamushenkilöitä, joiden puoleen voit kääntyä, jos jokin mietityttää, ahdistaa tai tarvitset juttuseuraa. Voit myös kääntyä henkilökunnan puoleen, jos huomaat häirintää tai huonoa käytöstä karnevaalin aikana.

KULTURKARNEVALENIN TURVALLISEMMAN TILAN PERIAATTEET

Kulturkarnevalenissa noudatamme turvallisemman tilan periaatteita kaikessa toiminnassamme ja kaikissa tapahtumissamme. Olemme tietoisia siitä, että julkiset tilat ja tapahtumat voivat tuntua turvattomilta. Siksi rohkaisemme kaikkia osallistujia aktiivisesti luomaan ilmapiirin, jossa toisten turvallisuus ja hyvinvointi ovat etusijalla. Huolehditaan toisistamme!

 • Kunnioita toisten fyysistä ja psyykkistä tilaa: Et voi tietää toisen ihmisen rajoja kysymättä. Pyydä suostumusta ennen kuin esimerkiksi kosketat toista ihmistä. Kuuntele ja muuta käyttäytymistäsi, jos joku tekee sinut tietoiseksi siitä, että käyttäytymisesi tekee heidät epämukavaksi.
 • Kunnioita kaikkia, älä tee oletuksia: Älä oleta mitään jonkun seksuaalisuudesta, sukupuolesta, kansallisuudesta, etnisyydestä, uskonnosta, arvoista, sosioekonomisesta taustasta, toimintakyvystä tai terveydestä. Kunnioita pronomineja ja nimiä. Ole tietoinen omista etuoikeuksistasi.
 • Ei kehon diskriminointia: Älä kommentoi toisten kehoja. Vältä myös kommentteja toisten ruoka-annoksista ja syömisestä.
 • Kunnioita toisten mielipiteitä, kokemuksia ja poikkeavia näkemyksiä: Älä pilkkaa, alenna tai sulje ketään ulkopuolelle sanomillasi, käyttäytymiselläsi tai teoillasi.
 • Ota vastuu teoistasi ja käyttäytymisestäsi: Ole tietoinen siitä, että tekosi vaikuttavat toisiin ihmisiin, vaikka tarkoituksesi olisivat hyvät.
 • Anna tilaa: Yritä varmistaa, että kaikilla on mahdollisuus osallistua keskusteluun. Älä aja yli toisten mielipiteitä ja anna kaikkien puhua. Kunnioita myös toisten yksityisyyttä ja käsittele arkaluonteisia aiheita kunnioittavasti.
 • Puutu häirintään: Jos näet häirintää, kysy häirinnän kohteelta, haluaako hän apua tai tukea. Älä ole vain ulkopuolinen tarkkailija.

Jos näet häirintää tai muuta sopimatonta käyttäytymistä, on jokaisen vastuulla puuttua siihen. 

Kaikenlainen häirintä on luonnollisesti kielletty Kulturkarnevalenin toiminnassa. Jos koet häirintää tai muuta sopimatonta kohtelua, tai jos et ole varma, onko kyseessä häirintä, voit aina ottaa yhteyttä henkilökuntaan, luottamushenkilöön tai Kulturkarnevalenin tuotantotiimiin. Teemme parhaamme, jotta osallistuminen olisi turvallista kaikille, ja otamme mielellämme vastaan palautetta ja kuuntelemme osallistujien mielipiteitä.

Luottamushenkilö

Kulturkarnevalenissa työskentelee henkilöitä, jotka ovat saaneet koulutusta turvallisemman tilan periaatteiden ylläpitämiseksi ja jotka auttavat sinua, jos kohtaat sopimatonta käyttäytymistä tai häirintää. Tunnet henkilökuntamme heidän henkilökuntapaitojensa perusteella. Löydät henkilökunnan infopisteistä tai karnevaalitoimistosta. Nimikyltistäsi löydät yhteystiedot henkilökuntaan ja turvallisuushenkilöstöön.

Ilmoita henkilökunnalle, jos koet häirintää. Henkilökuntamme ja luottamushenkilömme auttavat ja tukevat sinua mahdollisissa häirintätilanteissa. Henkilökunnan tehtäviin kuuluu myös häirintätilanteiden selvittäminen yhdessä turvallisuushenkilöstön kanssa. Jos tilannetta ei voida ratkaista muulla tavalla, henkilö, joka on käyttäytynyt sopimattomasti, poistetaan tapahtumasta hienotunteisesti huomiota herättämättä.

Säännöt kunnioittaville ja oikeudenmukaisille keskusteluille

Kaikilla on oikeus omaan mielipiteeseensä, mutta on myös tärkeää miettiä, miten ilmaisemme itsemme. Yhteiskunnassa on erilaisia valtarakenteita, mikä tarkoittaa, että jotkut ihmiset saattavat joskus puhua ja tulla kuulluksi helpommin kuin toiset. On tärkeää, että olemme tietoisia tästä keskustellessamme.

Kun puhumme toisillemme, on hyvä olla avoin oppimaan uusia asioita, kunnioittaa toisia ja ymmärtää, että meillä kaikilla on erilaisia tietoja ja kokemuksia. Kun puhut, mieti mitä tiedät ja ketä edustat, ja varmista, että kaikilla on mahdollisuus puhua.

Jotta keskustelumme olisivat miellyttäviä ja oikeudenmukaisia, vältä seuraavia:

 • Älä tee oletuksia ihmisistä tai ryhmistä heidän ulkonäkönsä tai alkuperänsä perusteella.
 • Älä levitä stereotypioita tai ennakkoluuloja ihmisistä tai ryhmistä.
 • Älä sano ilkeitä tai loukkaavia asioita ihmisistä tai ryhmistä.
 • Älä kyseenalaista jonkun tietämystä tai älykkyyttä henkilökohtaisten ominaisuuksien perusteella.
 • Älä hauku toista tai kommentoi heidän henkilökohtaisia ominaisuuksiaan; keskustelemme aiheista ja erilaisista mielipiteistä ja pysymme asiassa.

Nämä säännöt pätevät sekä puhuttaessa että muilla viestintätavoilla, kuten teksteissä, eleissä tai symboleissa.

Jos osallistut keskusteluun:

 • Sano vastaan, jos joku rikkoo sääntöjä, vaikka se ei kohdistuisi sinuun.
 • Kannusta muita ja varmista, että kaikilla on mahdollisuus puhua.
 • Yritä ymmärtää oma asemasi suhteessa muihin ja toimi tietoisesti sen suhteen.

 

 

Lähteet:

Yhdenvertaisuus.fi. (n.d.). Turvallisemman tilan ohjeistus. Saatavilla: https://yhdenvertaisuus.fi/turvallisemman-tilan-ohjeistus [Viitattu: 6. heinäkuuta 2023].

Nuorisoala.fi. (n.d.). Turvallisemman tilan periaatteet ja vihapuheesta vapaan keskustelun säännöt. Saatavilla: https://nuorisoala.fi/palvelut/yhdenvertaisuus/turvallisemman-tilan-periaatteet-ja-vihapuheesta-vapaan-keskustelun-saannot/ [Viitattu: 6. heinäkuuta 2023]

KULTURKARNEVALEN KURSSINA?

Vuosien varrella monet sadat toisen asteen opiskelijat ovat pyytäneet kurssitodistusta karnevaalin päädyttyä. Työpajat kestävät noin 12 tuntia, siihen lisätään LABB esitykset karnevaalijuhlassa. Keskustele rehtorisi tai opettajasi kanssa oman koulusi kurssijärjestelmästä.

Voimme kirjoittaa kurssitodistuksen opiskelijoille, jotka haluavat hakea työpajan hyväksymistä soveltavana kurssina. Ota tällöin yhteyttä meihin sähköpostitse kontakt(at)kulturkarnevalen.fi. 

INFOKIRJE

Infokirje lähetetään kaikille ilmoittautuneille laskun kanssa (jos et ole maksanut maksua suoraan Eventbriten kautta) ilmoittautumisen päättymisen jälkeen karnevaalin lähestyessä. Infokirjeestä löydät myös liitteenä bussien aikataulut.

YHTEISTYÖKUMPPANIT JA RAHOITTAJAT

Kulturkarnevalen järjestetään yhteistyössä Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS

Fss
         

 

 

         
           

 

Svenska Kulturfonden on ensisijainen rahoittaja. Muut rahoittajat ovat Opetus ja -kulttuuriministeriö, Aktiastiftelsen i Vasa, Harry Schaumans stiftelse, Konstsamfundet, KulturÖsterbotten, Lisi Wahls stiftelse för studieunderstöd, Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne, Stiftelsen Emilie och Rudolf Gesellius fond, Waldemar von Frenckells stiftelse ja William Thurings stiftelse. 

Kulturfonden
ohm
ks
brita
KulturÖsterbotten
KULTURKARNEVALENIN HISTORIA

Kulturkarnevalen on vuosittain toistuva tapahtuma nuorille ja se on järjestetty yhdeksäntoista kertaa eri Suomen ruotsinkielisillä paikkakunnilla ja koronapandemian aikana hybriditapahtumana. Kulturkarnevalenin tarkoitus on: "edistää taidetta ja kulttuuria ruotsinkielisten nuorten keskuudessa ja tarjota osallistujille mahdollisuus kokeilla erilaisia kulttuurin muotoja. Karnevaalin tulee sisältää perinteisiä taiteen muotoja, mutta myös innovatiivisia kulttuurin ilmaisuja. Karnevaalin tulee rohkaista kontaktien luomista alueellisten rajojen yli ja sitä läpäisee kunnioitus ja nöyryys."

Kulturkarnevalen on järjestetty Kauniaisissa (2003, 2004, 2007, 2016), Mustasaaressa (2005), Pietarsaaressa (2008), Paraisilla (2006, 2009), Porvoossa (2010, 2022), Närpiössä (2011), Karjaalla (2012), Loviisassa (2013), Vaasassa (2014), Kemiönsaaressa (2015), Kokkolassa (2017), Maarianhaminassa (2018) Tammisaaressa (2019), hybriditapahtumana verkossa (2020) sekä hybriditapahtumana Kauniaisissa ja verkossa (2021)

Lue lisää karnevaalin historiasta ja katso kuvia aiemmista tapahtumista täältä!

 

Illustration av pensel