Kulturkarnevalen 2023 arrangeras 9-12.11 i Vasa

Kulturkarnevalen är en en festival för ungdomar i åldern 13-19 år. Kulturkarnevalen vill skapa kulturupplevelser bland unga på svenska och erbjuda deltagarna möjlighet att prova på olika konstformer. Evenemanget ordnas årligen i november, sedan år 2003 på olika orter i Svenskfinland.

Kulturkarnevalen 2023 vill du bara inte missa! En karneval fullspäckad program, roliga labb, bra feelis och trevliga typer från hela Svenskfinland. Höstens största händelse mellan 9 och 12 november i Vasa! 

Se feelisen HÄR från ON TOUR Uleåborg förra året!

VAD HÄNDER

Under fyra dagar i november bjuder vi på olika labb (workshopar) inom olika konstformer, aktiviteter, konsert och härligt avslappnande karnevalhäng med andra ungdomar! 

VAD ÄR LABB?

Du anmäler dig i förväg till ett labb (workshop). Det finns labb inom scenkonst, musik, dans & rörelse, multimedia, bildkonst osv.

Om det labb (workshop) du helst skulle vilja delta i är fullbokat då du anmäler dig, kontakta [email protected] för att ställa dig på väntelista.

KVÄLLSAKTIVITETER & DROP IN

Det finns olika olika drop in aktiviteter att delta i kvällstid, i samarbete med våra samarbetspartners.

Kvällsprogrammen publiceras när karnevalen närmar sig.

INKVARTERING

Deltagarna övernattar i klassrum. Det finns rum för flickor, pojkar samt icke könsspecificerade rum. Ta med liggunderlag eller luftmadrass samt täcke och kudde för övernattningen.

TRANSPORTER

Samtidigt som du anmäler dig kan du meddela om du behöver transport och varifrån. Till karnevalen i november ordnas busstransport från olika orter runtom i Svenskfinland. 

Till ON TOUR karnevalen i Tammerfors arrangerar alla sina egna resor.

ANMÄLNING  & AVGIFTER

Anmälan till Kulturkarnevalen öppnas på hösten 2023. Det kommer att finnas en Anmälan-knapp på webbsidan. Du linkas via knappen till biljettbokningssystemet Eventbrite, där du bokar din plats. Biljetten kan betalas med kredit- eller betalkort eller så så sänder vi faktura. Ifall du väljer att betala med kort ska du ha det redo vid anmälan.

I avgiften ingår ALLT, dvs resor, program, logi i skolan och mat under karnevalen.

HÄR kan du hitta info om anmälan och biljettkostnad för Kulturkarnevalen ON TOUR i Tammerfors.

FÖR ALLAS TRIVSEL

Kulturkarnevalen är ett drogfritt evenemang. Kulturkarnevalens alla aktiviteter är helt fria från alkohol och droger. Vi tolererar inte att någon dricker alkohol eller tar droger under sin vistelse under Kulturkarnevalen eller på resan till och från karnevalen.

Upptäcker vi att någon deltagare brutit mot detta kommer vi att kontakta anhöriga och så fort som möjligt skicka hem deltagaren. En sådan hemresa bekostas av deltagaren själv, eller dennes vårdnadshavare. Skolområdet är en rökfri zon.

KULTURKARNEVALEN SOM EN KURS?

Vi önskar att man på andra stadiet funderar på möjligheten att erbjuda deltagande i Kulturkarnevalen som en tillämpad kurs. Under åren har många hundra studerande begärt kursintyg efter avslutad karneval. Ett labb är cirka 12 hela timmar, därtill kommer labbpresentationer.

Vi kan skriva ett kursintyg åt elever som vill ansöka om att få labbet godkänt som en tillämpad kurs. Ta i så fall kontakt med oss via e-post.

KK PODD

HÄR kan du lyssna på vår podd om vad Kulturkarnevalen är och varför det är så himla kul att delta. I poddarna deltar konstnärliga ledaren Gusse Andersson, deltagare och labbledare.

SAMARBETSPARNERS OCH FINANSIÄRER 2023

Kulturkarnevalen arrangeras tillsammans med Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS i samarbete med bl.a. Vasa stad, Dagsverke, DUNK - De Ungas Musikförbund i Svenskfinland, Finlands Röda Kors-Österbottens svenska distrikt, Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU, Folkhälsan, Luckan UngInfo, Musikteater i Österbotten, Regnbågsallians, Svenska Österbottens Ungdomsförbund SÖU, Vasa dansskola Kipinä, Wasa Teater, UngMartha och Åbo Akademi.

Svenska Kulturfonden är huvudfinansiär. Övriga bidragsgivare är bla. Undervisnings-och kulturministeriet, Aktiastiftelsen i Vasa, Harry Schaumans stiftelse, Konstsamfundet, KulturÖsterbotten, Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne, Stiftelsen Emilie och Rudolf Gesellius fond och William Thurings stiftelse. 

DUNK

HISTORIEN OM KK

Kulturkarnevalen är ett årligen återkommande evenemang för skolungdomar och har arrangerats nitton gånger på olika ställen i Svenskfinland och under coronapandemin som hybridevenemang.

Kulturkarnevalens syfte är: ”främja konst och kultur bland unga på svenska och erbjuda deltagarna möjlighet att prova på olika kulturuttryck. Karnevalen skall innehålla traditionella konstformer men även nyskapande kulturyttringar. Karnevalen skall uppmuntra till kontaktskapande över regiongränserna och genomsyras av respekt och ödmjukhet.”

Kulturkarnevalerna har arrangerats i Grankulla (2003, 2004, 2007, 2016), Korsholm (2005), Jakobstad (2008), Pargas (2006, 2009), Borgå (2010, 2022), Närpes (2011), Karis (2012), Lovisa (2013), Vasa (2014), Kimitoön (2015), Karleby (2017), Mariehamn (2018) Ekenäs (2019), hybridversion (2020), Grankulla och online (2021)

Läs mera om karnevalens historia och kolla bilder från tidigare evenemang här 

INFOBREV

Ett infobrev skickas ut till alla anmälda tillsammans med faktura (om man inte betalt avgiften direkt via Eventbrite) efter att anmälan har stängt.

 

Illustration av gitarr