Kulturkarnevalen är ett årligen återkommande evenemang för skolungdomar och har arrangerats sjutton gånger på olika ställen i Svenskfinland. Kulturkarnevalens syfte är: ”främja konst och kultur bland unga på svenska och erbjuda deltagarna möjlighet att prova på olika kulturuttryck. Karnevalen skall innehålla traditionella konstformer men även nyskapande kulturyttringar. Karnevalen skall uppmuntra till kontaktskapande över regiongränserna och genomsyras av respekt och ödmjukhet.”
År 2002 fick skådespelare Mikael Andersson en idé om en motsvarighet till Stafettkarnevalen inom kulturens område. Intresset var stort och Finlands Svenska Skolungdomsförbund (FSS) rf antog direkt utmaningen att bli huvudarrangör för evenemanget. Svenska Kulturfonden bidrog med ekonomiskt understöd och skolorna i Grankulla bjöd på utrymmen. Den första Kulturkarnevalen arrangerades i november 2003 vid Hagelstamska skolan, Gymnasiet Grankulla samskola och Nya Paviljongen.
Kulturkarnevalen skulle till skillnad från Stafettkarnevalen inte bestå av tävlingar. Istället blev Kulturkarnevalens koncept att deltagarna fick välja en kurs (som senare fick benämningen labb), som de på förhand anmäler sig till. Under den första Kulturkarnevalen var kurserna främst inom teaterns område med bland annat scenografi, rollgestaltning, improvisationsteater och musikimprovisation. Samtliga ledare för de olika kurserna var professionella, vilket fortsättningsvis är en utgångspunkt.
Eva-Helén Ahlberg har jobbat som producent för karnevalen sedan år 2004. Under årens lopp har karnevalen ständigt vuxit, första året deltog cirka 80 ungdomar och efter det har karnevalen årligen samlat 400-500 deltagare.
Tidigare karnevaler har arrangerats i Grankulla (2003, 2004, 2007, 2016), Korsholm (2005), Jakobstad (2008), Pargas (2006, 2009), Borgå (2010), Närpes (2011), Karis (2012), Lovisa (2013), Vasa (2014), Kimitoön (2015), Karleby (2017), Mariehamn (2018) Ekenäs (2019), hybridversion (2020)
::::::
Den 9.12.2008 grundades Föreningen för Kulturkarnevalen som verkar som en underförening till FSS. Svenska Kulturfonden har varit karnevalens huvudfinansiär under alla år. Redan från början har tanken varit att Kulturkarnevalen skall arrangeras på olika orter i Svenskfinland.
Från starten år 2003 arrangerades karnevalen som ett tre dagars evenemang i slutet av november. År 2008 arrangerades en fyra dagars sommarkarneval, och 2009 övergick man igen till att arrangera karnevalen i november men höll kvar längden på fyra dagar. Ur arrangörssynvinkel har man konstaterat att en fyra dagars karneval i november är en bra ljuspunkt i höstmörkret. Under åren har karnevalen också utvecklats både konstnärligt och organisatoriskt. Kulturkarnevalen erbjuder ett brett och mångsidigt utbud av olika labb med högklassiga och inom sitt område professionella labbledare. Kulturkarnevalens kvällsaktiviteter har utvecklats och det erbjuds många olika programpunkter. Från början kallades kvällsaktiviteterna Kulturrum, senare drop in labb men numera går alla under benämningen kvällsprogram. Kvällsprogrammen arrangeras av föreningar och instanser som bidrar med värdefull input till Kulturkarnevalen. Säkerhets-, trygghets- och trivselaspekten är en viktig del i karnevalen.
Nytt för år 2009 var satsningen på de volontärer som ingick i Kulturkarnevalens personalstyrka under själva evenemanget. Volontärerna är unga aktiva i bl.a. Finlands Svenska Skolungdomsförbund (FSS) rf eller sådana som själva deltagit i karnevalen. Volontärerna erbjöds ett utbildningspaket, innehållande bl.a, första hjälp, gruppdynamik och förebyggande arbete för könsmobbning. Ett nytt inslag under Kulturkarnevalen 2009 var samarbetet med Folkhälsan, som hade ungdomsledare på plats under hela karnevalen.
År 2012 arrangerades den tionde Kulturkarnevalen och då erbjöds en jubileumskarneval med ett mer varierat programutbud än tidigare år. Karnevalen gick av stapeln den 8-11 november i Karis. Omkring 500 ungdomar, 54 labbledare och 51 volontärer deltog. Det arrangerades 32 olika labb och 4 olika kombinationslabb och kvällstid erbjöds två drop in labb och nio kulturrum. Bland labben kan nämnas afrikanska rytmer & karibiskt måleri, dancehall, lyrical jazz, expressivt måleri, indierock, steel pan, blogg, estradpoesi, stumfilm och magi som var helt nya labb för året. Kulturkarnevalens frivilliga kvällsaktiviteter, kulturrum och drop in labb, (bl.a. debattrum, open stage, miljöcafé, livekaraoke och breakdance) var även omtyckta och välbesökta aktiviteter.
En extra satsning på deltagarnas säkerhet och trygghet gjordes under karnevalen 2012. Detta genom att ha säkerhetsvakter med Första hjälpen kunnande på plats dygnet runt. Jubileumskarnevalen firades med extra karnevalsprogram: den finlandssvenska beatboxaren Felix Zenger deltog i invigningen av karnevalen medan den finlandssvenska hip hop artisten Redrama gav en uppskattad spelning under karnevalsfesten. Därtill visades en färgsprakande jubileumsutställning med alster som producerats i olika labb under de gångna åren. Alla deltagare fick skriva sin hälsning till Kulturkarnevalen på en stor T-skjorta, ihopsydd av tidigare års T-skjortor. Under karnevalsfesten bjöds alla deltagare på jubileumscupcake. Jubileumsåret till ära så utlystes under våren 2012 en låtskrivartävling bland skolungdomar i Svenskfinland. Vinnarbidraget, skrivet och framfört av gymnasieelev Mikaela Stoor från Malax, presenterades på jubileumskarnevalen.
Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS rf har sedan starten 2003 varit huvudarrangör för Kulturkarnevalen.
2013 gick den elfte Kulturkarnevalen av stapeln 7-10 november i Lovisa. Karnevalen riktade sig till ungdomar i årskurserna 7-9, folkhögskolor, gymnasier och yrkesläroanstalter samt svenska språkbadsklasser. Man ordnade 31 labb samt 3 drop in labb. Karnevalen bjöd även på ett lärarlabb, i vilket 13 lärare från Lovisa deltog. Ett mål för den elfte kulturkarnevalen var att erbjuda några tvärkonstnärliga labb samt ge deltagarna möjlighet till att delta i fler kombinationslabb. Ett exempel på kombinationslabb som ordnades detta år var Sjömanshantverk, där deltagarna ena dagen fick testa på sömnad av segel och andra dagen bekanta sig med träbåtsbygge samt tillverkning av hantverk utav olika repmaterial. Andra labb som ordnades var bl.a. Cajunmusik och Zydeco, the Beatels labb, bildkonstverkstad, eldkonst och astronomi. År 2013 deltog 426 ungdomar i Kulturkarnevalen och en jubileumskonsert för att uppmärksamma att det förflutit 40 år sedan Pink Floyds album Dark Side of the Moon släppts. Konserten gick under samma namn som albumet.
År 2014 ordnades karnevalen för första gången i Vasa. Deltagarna erbjöds 35 olika labb inom dans & rörelse, form, musik, ordkonst, multimedia och scenkonst i vilka sammanlagt 48 professionella konstnärer involverades. Det ordnades även hela 15 kvällsprogram i samarbete med olika föreningar och institutioner. Kulturkarnevalen 2014 besöktes av drygt 450 ungdomar från olika delar av Finland. Samtliga deltagare ombads utvärdera evenemanget i karnevalens webbapp eller via ett skriftligt formulär. 156 personer fyllde i det skriftliga formuläret, medan 208 valde att göra sin utvärdering via appen. På lördagen efter karnevalsfesten uppträdde även den finlandssvenska artisten Krista Siegfrids med sitt band och lyckades få med en stor del av deltagarna i sin tempofyllda show. 80% uppgav i utvärderingen att de tagit del av showen.
2015 ordades karnevalen på två orter för första gången, eftersom programpunkter arrangerades både i Kimito och i Dalsbruk på Kimitoön. Under karnevalen ordnades 31 labb och 19 kvällsprogram. Liksom tidigare år var labbens genrer bl.a. dans och rörelse, formgivning och bildkonst, multimedia och ordkonst, musik, scenkonst. Även kombinationslabb ordnades detta år. Målet för labbpresentationerna var att uppmuntra till samarbete mellan de olika labben. Målet uppfylldes genom att labben improvisation och skrivmaskin samarbetade med varandra och gjorde en gemensam slutpresentation. Likaså DJ- och VJ-labbet samarbetade under karnevalsdagarna, vilket kulminerade i en gemensam presentation som alla karnevalsdeltagare gavs möjlighet att delta i. Även detta år uppmuntrades deltagarna att utvärdera sin karnevalsupplevelse under ett gemensamt utvärderingstillfälle vid evenemangets slut. De flesta av karnevalens 384 deltagare svarade på enkäten via karnevalens webbapp. Under 2015 års karneval uppträdde även det finlandssvenska bandet Green Light District.
17-20 november 2016 gick Kulturkarnevalen av stapeln i Grankulla. Pilotsatsning för 2016 års upplaga av karnevalen var ett skolutbyte där ett visst antal ungdomar i årskurs 8 och 9 gavs möjligheten att byta skolmiljö i några dagar och samtidigt delta i ett kvällslabb, som presenterades under Kulturkarnevalen. Årets upplaga av karnevalen bestod av 29 olika labb för ungdomar, ett lärarlabb och ett labb som arrangerades under karnevalsveckan för deltagare i skolutbytet. Några exempel på labb var hip hop dans, Imitation, låtskrivande och lifehacking. Även ett labb med temat ”Så blir du nästa stora poddare” arrangerades i samarbete med radio x3m och den finlandssvenska artisten Benjamin uppträdde. 2016 deltog 346 ungdomar och 18 lärare i Kulturkarnevalen.
2017 firade kulturkarnevalen 15 år, samtidigt som vi även hyllade Finland 100 år! Vi erbjöd 28 labb och tio olika kvällsprogram. Kulturkarnevalen kulminerade i en jubileumsgala med labbuppvisningar, utställningar, inbjudna gäster i karnevalssoffa, mingelmat och jubileumsfyrverkeri. Sammanlagt 42 konstnärer var involverade i de olika labben och omkring 30 personer i de olika kvällsprogrammen.
Kulturkarnevalen 2018 arrangerades, för första gången sedan dess start 2003, på Åland.
Karnevalen samlade 389 ungdomar från hela Svenskfinland och språköarna. Därtill stod 104 ungdomar i kö till karnevalen som inte kunde antas på grund av att arrangören hade budgeterat och planerat inkvartering och labb för 400 personer.
Det ordnades 25 labb inom dans & rörelse, form, musik, ordkonst, multimedia och scenkonst samt 20 olika kvällsprogram. Därtill erbjöds tre drop in labb på söndagen. Sammanlagt 39 konstnärer var involverade i de olika labben och omkring 45 personer i de andra programmen, som arrangerades i samarbete med olika föreningar och institutioner.
Kulturkarnevalen 2019 arrangerades i Ekenäs. Det ordnades 33 labb och 17 olika kvällsprogram. Bland labben kan nämnas överraskningslabbet vars innehåll var hemligt tills karnevalen började. Labbet fick många anmälningar och blev uppskattat, bland annat fick man testa på vinterbad, vattensup, besök till loppis och gym och utöva svettiga motionspass. Sammanlagt 45 konstnärer var involverade i de olika labben och omkring 30 personer i kvällsprogrammen. 436 ungdomar deltog.
Nytt för det här året var idén att någon/några av volontärerna skulle fungera som konferencier. Intresset för uppdraget var överraskande stort. Arrangören utsåg Elin Svedman från Närpes och Dan Cederlöf från Helsingfors till konferencierer för Kulturkarnevalen 2019. Nytt var också de terapihundar som fanns på plats under kvällarna och som deltagarna fick umgås med.
Under hösten genomfördes en marknadsföringsturné till utvalda skolor i Österbotten och Åboland.
Kulturkarnevalen 2020 planerades att bli den 12-15 november i Smedsby skolcentrum i Korsholm. Under våren utlyste Världshälsoorganisationen en global pandemi, Covid -19, som resulterade i ett turbulent år. I början av sommaren 2020 gjordes alternativa förslag hur Kulturkarnevalen skulle kunna ordnas på hösten. Planerna ändrades flera gånger för att sedan resultera i en modell för en hybridkarneval med en del labb på fysiska platser och en del online. Onlineverksamheten skedde på kommunikationsplattformen Discord.
Karnevalen förverkligades sedan lördagen den 14 november. Det ordnades ett fysiskt labb i Lovisa, Borgå, Grankulla, Åbo och två labb i Helsingfors samt 14 labb online. Invigning och ungdomarnas labbpresentationer skedde online på Discord, så att presentationer från de fysiska labben streamades men också så att online labben visade sina arbeten på plattformen. Kulturkarnevalen upprätthöll en karnevalsstudio i Korsholm, varifrån man direktsände med lättsamt program och presenterade de olika labbuppvisningarna. 80 ungdomar deltog i karnevalen.
Till en början var det tänkt att Kulturkarnevalen 2021 skulle arrangeras i Borgå 11-13 november. Till följd av den rådande pandemin omorganiserades karnevalen flera gånger. Det fanns planer att anordna fysiska labb på åtta orter runt om i Svenskfinland. Slutligen i oktober månad fastslogs det att man skulle samla majoriteten labb i Grankulla 12-13 november. Det ordnades tolv labb i Grankulla, ett i Borgå, ett i Jakobstad, samt tre online. Online labben var även öppna för alla under 29 år, vilket var nytt för detta år.
Dessutom ordnades det ett labb för volontärarbetarna. Under labbet diskuterades Kulturkarnevalens 20-års-jubileum, vilket inträffar nästa år, och hur man skulle kunna uppmärksamma Kulturkarnevalens årsdag. Volontärer fick brainstorma och föra fram förslag som beaktar Kulturkarnevalens verksamhet. 17 volontärer deltog.
Invigningen och slutfesten sändes live på Youtube från Grankulla, där det deltog 52 ungdomar. Sammanlagt deltog 82 ungdomar.
Detta år var Kulturkarnevalens discordserver öppen för alla, så att även unga nyfikna, föräldrar och alumner kunde ta del av karnevalen. Servern förblir öppen under kommande år.