Play in a Day på Svenska Teatern - skapa en unik teaterföreställning med andra unga den 6-7 september på Svenska Teatern i Helsingfors!
Play in a Day är ett teaterprojekt för unga, då det under en helg utarbetas manus och iscensätts en teaterföreställning, som har premiär för publik. Det här görs med professionella skådespelare och konstnärer vid Svenska Teatern.
Deltagarna tar sig på eget sätt, och bekostar sin resa, till och från Helsingfors.
David Sandqvist är regissör för Play in a Day. Han är teaterregissör, manusförfattare och skådespelare. David har examen i teaterkonst från Teaterhögskolans regiutbildning. Han har regisserat bland annat på Svenska Teatern (Ronja Rövardotter och Aja Baja Alfons Åberg), Teaterhuset Universum, Esbo stadsteater, Åbo Stadsteater och Keski-Uudenmaan Teatteri.
Tidtabell
Fredag 6.9
Kl. från 16:00-18:00 – Incheckning på teatern och middag
Kl. 18:00 -18:30 – Hej och introduktion till Play in a Day på Svenska Teatern
Regissören välkomnar gruppen, infostund, icebreakers.
Kl. 18:30 -19:15 – Dramaturgen presenterar föreställningens dramaturgi, dramaturgiska
utgångspunkter (miljö och karaktärer) samt hur manusskaparprocessen kommer att
gå till.
Kl. 19:15-20:00 – Deltagare delas upp enligt labb. Labbledarna presenterar
arbetsutrymmena, och berättar om sitt arbete.
Kl. 20:00 – Kvällsfika på teatern. Efter detta går deltagarna till hostelet eller hem för natten, endast dramaturgigruppen stannar.
Kl. 20:00-22:00 – Dramaturgigruppen jobbar vidare tillsammans med dramaturgen
och regissören. Varje deltagare (4 personer) sammanställer varsin scen på ca 10
min på basis av karaktärerna som skapats.
22:00 och framåt – Deltagarna i dramaturgigruppen avslutar och går till hostelet/hem. Dramaturgen färdigställer manuset med regissören.
Lördag 7.9
Kl. 8:00 – 8:45 – Frukost på teatern i personalmatsalen
Kl. 9:00 – 10:00 – Samling (”minikollationering”) på teatern. Regissören delar ut
rollerna och skådespelarna läser igenom manuset. Alla labb deltar i samlingen.
Kl. 10:00 – 11:30 – Kreativt skapande i de olika grupperna.
Regissören börjar arbeta med skådespelarna, en scen i taget (scen 1-2).
Dramaturgerna deltar i repetitionerna och sammanställer ändringar, förkortningar etc.
Kl. 11:30 – 12:30 – Lunch på Svenska Teatern
Kl. 12:30 – 14:00 – Kreativt skapande i de olika grupperna. (Skådespelarna repeterar scen 3-4)
Kl. 14:00 – 14:30 – Första genomdrag, alla labb samlas och presenterar det som
skapats så här långt.
Kl. 14:30-15:00 – Mellanmål på Svenska Teatern
Kl. 15:00-17:00 – Finslipning inför föreställning
Kl. 17:00-18:00 – Middag på Svenska Teatern
Kl. 18:00-19:00 - Genrep
Kl. 19:00-20.30 – Föreställning på Svenska Teatern
19:00-19:30 – Regissören presenterar manuset och idéerna, somegruppens video visas
19:30-20.15 – Play in a Day – föreställning
20.30-22:00 Play in a Day – premiärfest, för de medverkande med utvärdering,mingel och snacks på Svenska Teatern
Söndag 8.9
Kl. 8:00-9:00 – Frukost för dem som varit inkvarterade på hostelet, hemfärd med egen transport
Du kan vara med i en följande grupper:
Dramaturgi
Tycker du om att skriva nya texter eller bearbeta existerande texter till något nytt och spännande? Som en del av dramaturgigruppen får du vara med om att skriva en ny pjäs under handledning av en professionell dramaturg från Svenska Teatern.
Ta med: Din egen dator
Vad gör en dramaturg?
En dramaturg är specialiserad i texter. De läser pjäser och planerar teaterns repertoar tillsammans med teaterchefen och andra konstnärer. En dramaturg kan även skriva egna pjäser.
Hår, mask och smink
Vill du lära dig om hur en man jobbar med hår, mask och smink på en teater? Du får komma med idéer, sminka scenartisterna och öva med peruker. Arbetet sker under handledning av en professionell maskerare från Svenska Teatern.
Vad gör en maskör?
På maskavdelningen arbetar frisörer och maskerare. Under dagarna arbetar maskavdelningen med planering, deltar i repetitioner, gör provmasker och tillverkar t.ex. peruker, mustascher eller lösnäsor.
Kostymör
Är du intresserad av kläder och mode? Som en del av kostymgruppen får du bekanta dig med de kläder och accessoarer som finns i kostymförrådet på Svenska Teatern och hur de används. Kostymgruppen får, tillsammans med teaterns kostymör, komma med idéer om vilka kläder som passar för föreställningen och planera föreställningens kostymer.
Vad gör en kostymör:
I en kostymateljé arbetar sömmerskor, skräddare, modister och påklädare. I ateljén arbetar de bl.a. med sömnad, färgning, patinering, skomakararbeten och med att rita mönster. Kostymerna tillverkas enligt en plan av en kostymdesigner. Hen jobbar i samarbete med regissören och andra designers för att skapa det visuella uttrycket till pjäsen. Svenska Teatern har också ett omfattande kostymförråd.
Regiassistent
Vill du vara regissörens högra hand? I så fall är uppgiften som regiassistent något för dig!
Rekvisita och scenografi
Hur väljs vilka prylar och grejer som finns på scenen? Som rekvisitör får du bekanta dig med Svenska Teaterns rekvisitalager och vara med och bestämma vilken rekvisita som ska användas i föreställningen. Detta görs i samarbete med teaterns rekvisitör och föreställningens regissör.
Gillar du att pyssla och bygga? Som en del av scenografigruppen får du vara med och förverkliga föreställningens scenografi i samarbete med en professionell scenograf från Svenska Teatern. Deltagarna skapar scenografin utifrån material som finns på teatern. Deltagarna kommer både med idéer samt gör det praktiska jobbet som förverkligandet kräver.
Vad gör en rekvisitör?
Som rekvisitör ansvarar du för all rekvisita under både föreställningarna och repetitionerna. Rekvisitören förser skådespelare med nödvändig rekvisita för att stärka deras rolltolkning.
Vad gör en scenograf?
På en teater planeras scenmiljö för en pjäs, dekor och rekvisita av en scenograf. Scenografin är en del av pjäsens dramatiska framställning och scenografen arbetar i nära samarbete med regissör och skådespelare för att tillsammans skapa en pjäs för scenen. En scenograf tecknar, bygger modeller och skapar tekniska ritningar för att verkstaden skall kunna bygga allt som behövs.
Scenteknik
Är du intresserad av ljud, ljus eller teknik? Som en del av scenteknikgruppen får du en inblick i vad det innebär att jobba med den tekniska sidan på en teater. Det kan vara allt från att rikta lampor till att ge idéer gällande ljudeffekter och hjälpa med att köra föreställningen tillsammans med scentekniker från Svenska Teatern.
Vad gör en scentekniker?
I kulisserna på en teater finns bl.a. scenmästare, inspicienter, scen- och pyrotekniker och rekvisitörer. Scentekniken deltar i repetitionerna och förverkligar den tekniska delen av arbetsgruppens vision.
Skådespelare
Vill du stå på scenen? Som skådespelare får du stå på Svenska Teaterns AMOS -scen! Du får spela en karaktär, dansa eller sjunga beroende på hurdan pjäs manusgruppen skriver och vad du själv är intresserad av. Du behöver inte ha tidigare erfarenhet av att skådespela. Arbetet leds av en professionell regissör. Med på scenen finns också två skådespelare från Svenska Teatern.
Vad gör en skådespelare?
Skådespelare är det mest kända yrket på en teater eftersom det är skådespelaren som publiken ser på scenen. Det är ett konstnärligt yrke där hen använder alla sina sinnen och fysiska uttryck för att gestalta karaktärer på ett levande och medryckande sätt. Skådespelare kan även till exempel dansa eller sjunga, beroende på hurdan föreställning det handlar om. Skådespelaren får hjälp av en regissör som fungerar som arbetsledare under repetitionerna.
Sociala medier
Är du intresserad av sociala medier och hur de kan användas för att kommunicera och marknadsföra kulturella evenemang? Då är rollen som sociala medier-ansvarig perfekt för dig! Som del av someteamet kommer du vara med och dokumentera det som händer under Play in a Day till Kulturkarnevalens sociala medier!
Vad gör en sociala medier-ansvarig?
En sociala medier-ansvarig har kunskap inom digital kommunikation och marknadsföring. De håller sig uppdaterade om trender och plattformar på sociala medier och arbetar inom marknadsföring och kommunikation för att skapa engagerande innehåll. Genom att använda olika strategier och verktyg sprider de information om evenemangen och interagerar med publiken för att bygga en gemenskap online med publiken. De kan också vara ansvariga för att analysera resultat och justera strategier för att nå ut till en bredare publik.
Teater-poolen
Allt verkar intressant och spännande och du är redo att rycka in i vilken grupp som helst!
Läs Svenska Teaterns presentation
Play in a Day genomförs med understöd av Svenska Kulturfonden, Eugène, Elisabeth och Birgit Nygréns stiftelse, Konstsamfundet, Stiftelsen Tre Smeder och Svenska folkskolans vänner.
|
|
|
|
Kulturkarnevalen arrangerade i samarbete med After Eight verkstad och FSS en pop up karnevalsdag i april i Jakobstad.
Följande labb ordnades:
Graffiti med Tony Laine
Lettering med Sofie Björkegren-Näse
DJ med Jonathan Nurmi
Improvisation med Isak Järnmark
Mitt namn är Isak Järnmark 36 år. Jag är scenkonstpedagog, skådespelare och manusförfattare. Jag kommer hålla i en improvisationsverkstad. Genom denna verkstad kommer vi gå igenom hur man improviserar på scene. Vi kommer gå igenom en massa olika, roliga lekar och övningar inom improvisation och hur man kan använda det på scenen. Kom med på en rolig och spännande verkstad som passar alla.
Tidtabell:
9-10 Intro, icebreakers
10-12 Labbarbete i grupper
12-12:45 Lunch
12:45-14 Labbarbete i grupper
14-16 Labbpresentationer, utställning av skapade verk, mingel & musik