Välkommen till Kulturkarnevalens hemsida!

I väntan på Kulturkarnevalen 2019 kan du här bekanta dig med material från tidigare år och information om karnevalen och dess historia. Information om Kulturkarnevalen 2019 dyker upp här senare under året!

Program

Torsdag 8.11

20.55

Viking Grace lägger ut från Åbo

21.00-00.45

Program i färjans konferensutrymme, buffé

 

21.00

Kulturkarnevalens information

22.00

Buffé

23.15-

Stand up komik med David Fagerudd

David är en KK-veteran som gjorde sitt första gig på Kulturkarnevalen 2008. Sen dess har han aktivt uppträtt på diverse festivaler och klubbar. 

Open Stage med FSS
Icebreakers med FSS

01.05

Ankomst till Långnäs, busstransport till Övernäs skola

02.00

Omedelbar inkvartering och tystnad

För ålänningar

19.00

Check in i Övernäs skola

19.00-20.00

Middag i Övernäs skola

20.00

Kulturkarnevalsinfo

20.30

Lek- och film & snacks med Skunk

23.00

Tystnad

Fredag 9.11

9.30-11.00

Brunch i Övernäs skola


11.30-12.30

Kulturkarnevalen invigs i idrottsgården i Mariehamn

13.00-18.00

Labbarbete på olika platser i Mariehamn (inklusive pauser och mellanmål)

18.00-19.00

Middag i Övernäs skola

19.00-22.00

Kvällsprogram

21.00-22.30

Kvällsmat i Övernäs skola

23.00

Tystnad

Lördag 10.11

07.00-08.00

Frukost i Övernäs skola


08.30-16.30

Arbete i labb (inklusive pauser, lunch och mellanmål)  

16.30-17.30

Middag i Övernäs skola

17.30-18.30

Soundcheck i idrottsgården

19.00-00.00

Karnevalsfest med labbpresentationer, Birdpeople och DJ i idrottsgården  

22.00-23.00


Kvällsmat i Övernäs skola

00.30

Tystnad

Söndag 11.11

07.30-8.30

Brunch, packning och städning av sovsalarna i Övernäs skola

 

 

8.30-10.30

Drop in labb (ingen anmälan)
Förberedelser för labbpresentationer i idrottsgården

11.00-12.30

Karnevalsavslutning med labbpresentationer och utvärdering i idrottsgården

KVÄLLS
PROGRAM FREDAG

Under fredagskvällen kl. 19.00-22.00 ordnas olika kvällsprogram i Övernäs skola och i idrottshallen.  Ungdomsgården Uncan håller öppet för kulturkarnevalsdeltagare och man får bowla i idrottsgården.  Det behövs ingen anmälan till dem!

Afrikansk sandmålning
Istället för målarfärg, får du måla med sand! I Afrika är det ingen självklarhet att ha tillgång till målarfärg, men det finns många fina kulörer av sand. I Afrikansk sandmålning arbetar vi med samma teknik som i Afrika, men vi använder den åländska sanden från Hammarland, samt dekorsand. Tekniken passar även för dig som är inte van vid att teckna eller måla! Du kan också kombinera sand med egna fynd från naturen; små stenar, sand, kvistar etc., så plocka gärna och ta med till kvällen!
Ledare: Katja Syrjä

Normkritisk workshop
Vad betyder egentligen ”hen” och varför är det så viktigt? Vad innebär det att vara icke-binär och hur påverkar tvåkönsnormen oss? Genom exempel, diskussioner och övningar utforskar vi tillsammans HBTQIA-frågor ur ett normkritiskt och intersektionellt perspektiv. Vi funderar på hur vi kan vara ”vardagsaktivister” och göra samhället lite mer öppet för oss alla att få vara just de vi är. Ta med dig ett öppet sinne och alla frågor du alltid har funderat på.

Ledare: Martha Hannus

Digital verkstad
Kom och pröva på olika digitala verktyg hos SKUNK. Du kan bland annat vara med i en robotutmaning, spela in en kort podcast och prova på animering. Du kan också spela piano på bananer och se hur en 3D printer fungerar.

Var modig!
Kom och fundera på jämställdhet, diskriminering och hur man kan vara modig och ingripa! Med Dagsverke bekantar du dig med vardagen för unga påverkare i Zambia och får läsa dig hur du själv kan vara med och påverka. Under kvällen har du både möjlighet att diskutera betydelsefulla frågor och delta i olika slags av aktiviteter, till exempel Värderingslinje och Ungas rättigheter-Alias. Denna inspirerande kväll ger dig redskap till det aktiva världsmedborgarskapet!


Kom och häng i scouternas rum!
Har du alltid undrat på vad man egentligen sysslar med i scouterna, om man bara sitter och täljer eller varför man har på sig uniform? Nu har du ett ypperligt tillfälle! Kom och bekanta dig med scoutfärdigheter, gör knopar, knep och knåp. Om inte det lockar kan man även komma och bara chilla, det är något scouterna också är experter på. Kika in och lär dig vad det innebär att vara scout och alltid redo!
Arrangör: Finlands Svenska Scouter r.f.

Icebreakers
Kom med på FSS traditionella Icebreakers! Vi lär oss känna varandra genom roliga lekar, allting från traditionella lekar man har lekt förut till mera ovanliga lekar. Garanterat det bästa sättet att lära känna dina meddeltagare på Kulturkarnevalen 2018, och få nya vänner för livet!


FSS Photobooth
Favoriterna pimp my KK- t-shirt och FSS Photobooth är tillbaka! Det här är ett kvällslabb du inte vill missa. Det är bara att komma förbi, för här kan du göra din KK-skjorta eller KK-bag helt unik. Vi har glittret, paljetterna, färgerna, snören och allt annat man kan klistra eller sy fast. Men det är du som har idéerna! Sätt dig ner och låt kreativiteten flöda! I samma rum har vi all möjlig rekvisita, samt en kamera. Så ta med din kompis och föreviga er KK-experience, och kom och lär dej mer om FSS!

Debatt
Kulturkarnevalen är inget utan FSS supercoola debatt. Alla får en möjlighet att framföra sin åsikt i mer eller mindre aktuella ämnen om allt från skolmat och läxor till EU & NATO. Man får gärna utmana våra styrelsemedlemmar i sitt favoritämne – FSS är alltid redo för lite eller mycket debatt!

Bowling
Vad passar inte bättre efter en dag fylld av nya kulturupplevelser än en hederlig bowlingkväll? Kom med till idrottsgården på fredag kväll och se hur många käglor du kan fälla!

Vad gör dirigenten framför orkestern?
Kl. 19.00-21.00
Nu har du chansen att prova på hur det känns att stå framför en hel orkester och leda dem genom musiken. Dirigenten visar förutom taktslagen även dynamik, tempo, frasering och känsla på samma gång! Det krävs ingen tidigare erfarenhet utan du får lära dig grundläggande slagteknik och dirigera enkla låtar framför en blåsorkester med musiker från Mariehamn.
Handledare: Åke Hillar, trumpetlärare vid Ålands Musikinstitut och ledare för Mariehamns Ungdomsorkester.

Kom till Ungdomsgården Uncan
Adress: Norra Esplanadgatan 8

Uncan har öppet kl. 18-22 för årskurs 7 och uppåt. Här kan man hänga, spela spel, innebandy, koddboll, basket, biljard, lyssna på musik m.m. Under kvällen kommer också klättersalen att vara öppen för alla som vill prova på att klättra med instruktör.


Musik och mys på gården – med Folkhälsan
Plats: Ni hittar oss vid Ungdomsgården Uncans innergård.

Folkhälsan bjuder på en skön stund ute. Sitt en stund under filten eller ligg i hängmattan, lyssna på musik och ät ett lätt kvällsmål i lyktornas sken. Kvällsmålet vi bjuder på är varm müslicrunch med yoghurt och frukt till. Välkommen!

 

 

 

 

 

 

 

 

Drop in labb Söndag

Nytt för i år är drop in labb på söndagen! Det behövs ingen anmälan.

Kl. 8.30-10.30 i Övernäs skola

Ljudbad 
Ett ljudbad är ett tillfälle för dej som vill koppla av från världen en stund, samtidigt som din kropp och dina sinnen balanseras av ljuden och vibrationerna från olika ljudterapi-instrument. Allt du behöver göra är att ligga stilla och slappna av.
Labbledare: Stefan Backas

Är du intresserad av självutveckling?
Under denna workshop kommer vi att gå igenom olika tekniker för att fundera på vårt tänkande, skapa nya vanor och hantera motgångar. Målet är att du kommer att få nya användbara verktyg med dig hem. Det är bra att vara med från början, då vi går igenom lite teori om ämnet och övningarna, men man kan också hoppa med inför varje ny övning.
Labbledare: Oscar Damén

Testa på yoga med Zandra
Kl. 8.45-9.30
Kl. 9.45-10.30

Yoga är roligt. Inte nog med det – Många känner sig också lugnare, får bättre fokus och koncentration. Under mitt yogalabb kommer vi att gå igenom en enkla övningar som du kan göra på egen hand efteråt. Vi börjar med andningen, solhälsningar och ett flöde för att utmana balansen. Sen har vi en skön vila på slutet.  Du behöver inte veta ett skvatt om yoga för att delta. Alla är välkomna!

 

Program på färjan från Mariehamn

Kl. 14.25
Avfärd till Åbo med Viking Line, program på konferensavdelningen

Från kl 14.30
Buffé

Från kl. 16.30
Christian och Jespers Spelhåla!
Kom till vårt rum eller område på båten ifall du och dina vänner känner för att testa på lite olika typer av spel och få tiden på båten att förflyta aningen snabbare. Vi erbjuder intressanta spel som varierar från alldagliga Alias, till aningen mera ”geekyga” spel som Avalon, Bang! Och tom. något så excentriskt som ”Secret Hitler”!
Vi har spel som torde vara intressanta oavsett dina tidigare erfarenheter med bordsspel och spel som passar just dig! Dt finns: Alias, Concept, Secret Hitler, Sushi Go, Bang, Carcassonne, … Vi har med runt 10 stycken spel, varav en del är ”social-games” där man får sitta och diskutera runt bordet och i vissa fall anklaga folk för att sabotera! (all på skoj förstås…?)Låter detta intressant? Så klart det gör, dra med din kompis och kom och spendera en timme eller två, eller fem… runt bordet och bli chockerad när vi tar i land i Åbo, ty tiden, den gick ju så snabbt!

Regnbågsverkstad
Kl.17.00
Vi stiger in i de olika regnbågsflaggornas färggranna värld, funderar på sexualitet, vad sexuell läggning och köns betyder i allmänhet och vad pride (stolthet) innebär i regnbågssammanhang. Verkstaden passar alla och och det går bra att dela eller inte dela med sej av egna erfarenheter, helt hur man vill. Vi har också med oss material för att regnbågspimpa din telefon, vattenflaska eller fast ett häfte!

Arrangör: Regnbågsankan

Amazing KK race
Kl. 17.30
Har du ännu en massa energi kvar? Kom då och delta i vårt Amazing KK race! Var ordnandes KK första gången och lyckas du få en bild med Ville Viking? Lyckas du med dessa och andra utmaningar kanske du blir Amazing Race-champion och får evig ära och berömmelse!

Bingo
Kl. 18.00
Arne 82, Arne 82, det är ju inte en riktig kryssning utan bingo! Kom med och spendera resan hem med FSS och vårt coola bingo. Vi erbjuder många skratt och trevliga priser!

Kl. 19.50
Ankomst till Åbo, busstransport till hemorterna.