Kyudo & Kendo (Borgå)

Kyudo & Kendo (Borgå)

I det här labbet får du testa på både japansk bågskytte och japansk kampsport.

Kyuodo 

Labbledare: Leif Bagge och Henry Bäckman 

Kyudo – Samurajernas bågskytte
Så gott som alla grabbar och många flickor har vid något tillfälle skjutit med någon sorts pilbåge. Vi kommer att presentera en rätt så speciell pilbåge, Yumin, den japanska pilbågen. Den användes av de legendariska samurajerna. Den är speciell bl.a. för dess längd på ca. 220 cm och det att greppet inte är i mitten av bågen utan på 1/3 höjd nerifrån sett! Det är den längsta pilbågstypen i världen. I labbet blir det introduktion av Yumi och Kyudo samt övning. Trots vad man kan tro, så är det garanterat inte så enkelt som det ser ut.

Ta med: Kläder som tillåter varierande ställningar och rörelser. Med andra ord något löst sittande samt inneskor.

Labbledare: Leif Bagge och Henry Bäckman

Båda är Borgåbor. Kyudon kom till Finland 1984 och det var i Borgå som det skedde. De var båda med då. Leif har den högsta rangen I landet, 5. dan, och är chefstränare.

Antal: 10

Kendo 

Labbledare: Ledare från Porvoon Kendo ry

Kendo är en modern japansk kampsport med rötter från samurajernas tid. Då man övar använder man bambusvärd och vid avancerad träning även skyddsharnesk. Det handlar om kontaktträning med svärd (inga sparkar, kast mm). I labbet bekantar vi oss med kendons grundtekniker, fotarbete och olika övningar. Framförallt skrapar vi på ytan av den japanska kulturen och strävar till att ta fram sportens viktiga dygder; tolerans, respekt och ödmjukhet. Bambusvärd finns på plats.

Ta med: Bekväma kläder

Antal: 10

Plats: Borgå idrottshall